Cum îmi aleg drumul?

Pentru atingerea obiectivului, virează la dreapta. Și mergi, și mergi și deodată auzi: Ai ajuns la destinație! Iaca fericire! Ți-ai atins scopul propus, doar setând pe GPS destinația finală.

Cât de simplu ar fi să putem beneficia de un astfel de GPS… Poate peste ani, vor aparea astfel de mașinării, dar noi trăim acum și aici. Așadar hai să vedem cum anume ne putem descurca în lipsa lor.

Cred că nu greșesc spunând că aceasta este una dintre frământările fiecăruia dintre noi: „Cum îmi aleg drumul?” Fie că vine momentul în care trebuie să alegem liceul, facultatea, jobul sau orașul în care decidem să trăim, cursurile de specializare ș.a.m.d.

IMG_1293 Sursa: arhiva proprie

Să rămânem la momentul alegerii liceului. Te gândești să alegi profilul real pentru că și prietena ta Maricica merge acolo, doar că ție nu îți place matematica. Ai alege profilul uman, pentru că te visezi scriitor, adormi cu Balzac și te trezești cu Eminescu, dar mama ți-a zis asta nu e o meserie care să-ți ofere un trai decent.  Și realizezi că te afli la o răscruce de drumuri. Și pentru că nu reușești să găsești suficiente motive pentru a-ți susține opinia și pentru că ți s-a spus că tu trebuie să asculți de părinți, profesori, apropaiați pentru că ei știu ce e mai bine pentru tine, te îndrepți pe drumul croit de ei. Numai că noi oamenii omitem voit sau nu un aspect. Fiecare dintre noi este unic, are bagajul lui de experiențe, personalitatea lui, aspirațiile lui, vise chiar și o amprentă! Așa că fiecare trebuie să își aleagă drumul lui.

Dragi părinți, acesta nu este un mesaj care să vă submineze autoritatea în fața copiilor voștri, ci doar un îndemn să îi ascultați pentru a afla ce își doresc, să îi îndrumați către un specialist care să îl ajute în găsirea drumului potrivit lor, să îi susțineți indiferent dacă ceea ce aleg nu e ceea ce ați visat voi pentru ei.

Dragi tineri aflați în căutarea drumului, voi trebuie să vă înțelegeți părinții. Ei au trăit alte vremuri decât voi, societatea era construită pe alte principii decât acum și cu toate astea am convingerea că de va fi să îi rugați, ei vă vor fi alături în acest demers, pentru că fericirea voastră este și fericirea lor.

Lucrurile se întâmplă în mod asemănător când vine vorba despre alegerea facultății, a domeniului sau în cazul unei reconversii profesionale.

Dacă te-ai așteptat să am o rețetă, îmi pare rău, dar nu am. Însă cred că sunt câteva lucruri general valabile, pe care le-am folosit și eu în găsirea drumului.  Le las aici, poate îți vor fi și ție de ajutor:

  1. Stai de vorbă cu un consilier vocațional – împreună veți descoperi direcțiile pe care le-ai putea aborda.
  2. Alege varianta care simți că ți se potrivește cel mai bine – imaginează-ți ce urmează să faci efectiv și încearcă să trăiești cu toate simțurile acea experiență.
  3. Informează-te – participă la seminarii, workshop-uri, conferințe pe diverse teme, informația înseamnă putere.
  4. Implică-te – fă mai mult decât ce scrie în fișa postului.  Așa ai ocazia să experimentezi lucruri noi și să te dezvolți.
  5. Gândește pe termen lung – de exemplu poate azi ești voluntar într-o asociație și peste un an ai o poziție bună într-o multinațională.  Experiența este relevantă, așadar nu te gândi că voluntariatul înseamnă timp investit în mod gratuit.
  6. Fii prezent – trăiește prezentul, fii atent la ce se petrece în jurul tău, dă ce ai mai bun acum, nu aștepta un moment potrivit. Fiecare moment este potrivit.
  7. Ai încredere în tine!!! – crede în forța ta, în abilitățile și aptitudinile tale. Dacă nu o faci tu, atunci cine?!
  8. Lasă modestia deoparte – nu zic să o transformi în aroganță, ci să vorbești deschis despre realizările tale, nu știi cine te va auzi și vei avea de câștigat din asta.
  9. Pune pasiune în ceea ce faci – este cel mai important. Atunci când pui pasiune nici măcar nu simți că muncești!
  10. Fii tu – indiferent de circumstanțe, nu renunța la a fi tu, cu valorile, principiile și credințele care te definesc.

Îmi doresc să îți dorești să găsești drumul care să-ți aducă împlinirea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *