Spune-mi cu cine te însoțești…

Care e unitatea de măsură potrivită? Pagini sau kilograme?

Azi de ziua internațională a cărții îmi vine în minte un vechi proverb pe care azi îl putem nuanța puțin: „Spune-mi cât de mult ai citit, ca să îți spun cine ești!” Iar dacă asta a fost o provocare mult prea grea, e în regulă să te gândești dacă obișnuiești să o faci, ce fel de literatură îți place și care este motivul pentru care citești sau nu…?

Sursa

Nu obișnuiesc să emit judecăți de valoare, dar azi am îndrăzneala să spun că nu există oameni cărora să nu le placă cititul! Da, știu, te gândești că e greșit ceea ce tocmai am spus, pentru că și tu, ca și mine cunoști mulți oameni care nu citesc nici măcar o carte pe an sau una la câțiva ani! Dar iată că în același timp suntem și nu suntem de acord! Acelor oameni cărțile nu au avut ocazia să li se cuibărească în inimi.

O carte e mai mult decăt un fost copac pe care cerneala și-a lăsat urma gândurilor cuiva… E mai mult decât parcurgerea unor idei. Cititul „de adevăratelea” este un proces în care sunt implicate aproape toate simțurile. O carte trebuie simțită, parfumul cărților poate fi și el diferit, ca să nu mai vorbim despre miresmele metaforelor pe care le întâlnești între ale sale pagini, văzul este stimulat nu numai de imaginile vizuale sau acțiunile relatate ci de însele coperțile, iar simțul tactil… cu vremea ajunge să distingă între hârtia folosită la tipar pentru prima dată, sau veteranele titluri din biblioteca copilăriei. Și toate acestea completează paleta vastă de sentimente, trăiri, gânduri, planuri, visuri, personaje-prieteni cu care rămâi.

Azi ești în căutarea unor mistere, mâine înțelegi cauzele Marii Crize din `29, săptămâna viitoare ai pe masă câteva idei pe care să le transformi într-un plan de afaceri pentru viitoarea ta companie în care managementul organizațional se face „ca la carte”.

Și când te gândești că totul poate începe cu o primă pagină citită cu toate simțurile…

be Creative, be Trained, be Adventurous

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *