https://vid2.stirileprotv.ro/2018/03/21/61948286-2.mp4 Sursa video protv.ro
Încă din copilările, suntem adesea întrebați despre ce ne dorim să devenim atunci când vom fi mari. Și atunci răspundeam răspicat că noi vom fi medici, pompieri, profesori, coafeze, prințese sau dansatori profesioniști.
Dar vremurile se schimbă, experiențele acumulate șlefuiesc abilitățile și competențele pe care le avem, de altfel valorile, principiile și preferințele noastre se transformă și ajungem să realizăm într-o zi, că visul copilăriei noastre a rămas acolo, lângă trusa de prim ajutor și coronița de prințesă.
Inevitabil vine acea zi în care suntem nevoiți să luăm o decizie despre ceea ce urmează să facem pentru noi și viitorul nostru. Este momentul în care ajungem să reflectăm asupra unui lung șir de frământări „Ce fac eu acum că sunt mare?”, „Ceea ce îmi doream deunăzi mi se mai potrivește?”, „Mai este de actualitate visul copilăriei?”, „Oare voi câștiga suficient cât să mă întrețin din pasiunea mea?”, „Ce pot face așa încât ceea ce aleg să fie potrivit pentru mine?”, „Unde îmi caut informațiile?”, „De unde să încep?!”…
Teama de a nu alege drumul potrivit este alimentată de contexul din ce în ce mai volatil al pieței muncii. Multe meserii au dispărut datorită robotizării, altele noi au apărut și este nevoie ca societatea să formeze specialiști pentru a putea acoperi această nevoie. Ce este de făcut? Cum putem susține un tânăr la început de drum pentru a putea lua o decizie informată și a se putea pregăti pentru potențialele schimbări care au loc la nivelul pieței forței de muncă?
O primă variantă ar fi să îi ghidăm către consilierul școlar cu care să lucreze în identificarea acelor variante cu potențial mare de succes. Trebuie specificat că fiecare unitate de învățământ are asignat un consilier școlar care din nefericire nu reușește să acopere în cele 40 de ore săptămânale nevoile a minim 800 de elevi, așa cum prevede legea.
O alternativă care vine să sprijine tinerii, dar și pe cei aflați într-un moment de reconversie profesională, este contactarea unui consilier vocațional independent cu care aceștia să lucreze. Cum se desfășoară un astfel de proces? Care îi sunt beneficiile? Ei bine, va fi vorba despre o relație de unu la unu, personalizată pe nevoile clientului, cu o puternică latură exploratorie – realizată prin diverse exerciții – care definește procesul de autocunoaștere, toate acestea încununate cu testarea standardizată care completează într-o manieră obiectivă tabloul individual. Noi, consilierii, încurajăm clienții să fie selectivi atunci când vine vorba despre alegerea testelor pe care le parcurg, întrucât există în online o serie de teste gratuite (de personalitate, de inteligență) care nu au o bază știițifică.