Ce te faci când vei fi mare?!

Sunt absolut convinsă că fiecare dintre noi, am fost întrebați măcar o dată în viață „Ce te faci când vei fi mare?”. La acel moment nu aveam niciun dubiu; ne voiam doctori ca să ne facem bunicii sănătoși și veșnici, astronauți, coafeze, prințese, pompieri sau ne visam super-eroi ca cei pe care îi urmăream cu sufletul la gură când rulau desenele noastre preferate. Erau visele noastre, obiective despre care aveam să aflăm mai târziu că erau SMART definite și pentru care cu aplomb le ceream părinților să ne cumpere costumațiile și instrumentele pentru a intra cât se poate de serios în rol.

nature-people-girl-forest-12165 Sursa foto

Dar vremurile se schimbă, oamenii se schimbă, valorile, princiile și preferințele noastre se transformă și ajungem să realizăm într-o zi, că visul copilăriei noastre a rămas acolo, lângă trusa de prim ajutor și coronița de prințesă.

Vine o zi când ajungem să reflectăm asupra unui lung șir de frământări „Ce fac eu acum că sunt mare?”, „Ceea ce îmi doream deunăzi mi se mai potrivește?”, „Mai este de actualitate visul copilăriei?”, „Oare voi câștiga suficient cât să mă întrețin din pasiunea mea?”, „Ce pot face așa încât ceea ce aleg să fie potrivit pentru mine?”, „Unde îmi caut informațiile?”, „De unde să încep?!”…

Și căutăm răspunsuri, adresăm întrebări, ajungem în punctul de a lua o decizie și să ne dăm seama că nu e ceea ce ne dorim și astfel să reluăm procesul.  Ne amintim că în copilărie nu era așa de complicat, doar că acum ne simțim responsabili de alegerea pe care o facem.  Ne e groază de eșec, suntem prea concentrați pe ideea de „dacă nu îmi iese, ce fac?” și uneori abandonăm vise și idei cu șanse mari de succes din cauza fricii de a nu reuși.

Este drept, suntem oameni mari, miza este și ea mare, nu mai avem bagheta magică la îndemână să transformăm totul în perfecțiune, însă o lecție pe care ne-o predă copilăria nu avem voie să o dăm uitării și aceea este lecția DETERMINĂRII. Ai un vis? Urmează-l! Caută specialiști care te pot însoți în drumul căutării răspunsurilor, psihologi, consilieri vocaționali, oameni conectați la piața muncii. Experimentează, fă voluntariat, acceptă că pentru a-ți vedea visul împlinit poți trece prin situații care să nu iasă așa cum ți-ai imaginat, fii blând cu tine dacă nu-ți iese de prima dată, dar nu renunța, toate aceste experiențe te maturizează, te îmbogățesc și îți vor servi drept modele pentru viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *