Ce este un consultant vocațional?

Conform dexonline.ro, substantivul „CONSULTANT” descrie acea persoană „care oferă opinii, concluzii în chestiuni care privesc specialitatea sa.” Până aici, nimic nou sub soare.

Poate că nu de puține ori ne aflăm în poziția în care ne întrebăm la ce bun să vină o persoană să ne ofere nouă opinii despre ceea ce avem noi de făcut… De ce ar ști un străin ce e bun pentru mine? Cum să mă ajute el, când nici măcar eu nu știu ce mi se potrivește? Nu vreau ca lumea să știe că nu am un plan concret cu privire la ceea ce vreau să urmez, nici măcar un consultant. Și toate aceste frământări ne paralizează și ne determină uneori să batem pasul pe loc. Asta ca să nu mai vorbim despre faptul că mulți dintre noi nici nu știm ceea ce presupune noțiunea de consilier, sau poate nici nu știm că poate exista un astfel de specialist care să ne ofere sprijinul. Și nu e de condamnat acest lucru, întrucât consilierea vocațională și profesională încă nu își au locul binemeritat în tot acest ecosistem care implică angajatori, viitori angajați, sistem educațional, familie.

Tocmai de aceea, mai jos am alcătuit o listă cu aspectele pe care un consilier este capabil să le abordeze prin pregătirea sa. Un lucru însă trebuie subliniat încă de la început: un consilier NU va lua niciodată decizia în locul nostru! Noi suntem singurii responsabili de drumul pe care o să îl urmăm, consilierul este acolo pentru noi ca să ne însoțească prin metode și instrumente, să ne spijine să alegem ce este cel mai potrivit pentru noi ținând cont de abilități, competențe, preferințe, personalitate etc.

Consilierul:

  • nu este psiholog.  El poate sau nu să aibă această pregătire, însă în procesul de consiliere, el nu va încerca să trateze probleme existente ci se va concentra pe susținerea clientului în procesul de luare a unor decizii.
  • nu este un amic. Relația dintre un client și un consilier nu trebuie să își depășească limitele tocmai pentru a-și putea atinge obiectivele setate la debutul procesului.
  • respectă un cod de etică. Documentul care reglementează acest cadru pentru consilierii certificați GCDF poate fi consultat aici.
  • poate fi consultat indiferent de momentul profesional în care un client se află. Fie că este licean și nu știe ce facultate/meserie să aleagă, fie că a terminat facultatea și realizează că nu este ceea ce visa sau a făcut o viață o meserie și își dorește altceva, consultantul își poate ajuta clientul să își găsească drumul. Poate nu știe cum ar trebui să se prezinte efectiv la un interviu, ce să spună, cum să spună sau nu știe ce ar fi mai important să treacă în CV, ori dacă profilul lui de LinkedIn arată potrivit…
  • nu îl judecă pe cel de lângă el. Indiferent de motivul pentru care s-au întâlnit, un consultant îl va susține și nu va judeca alegereile pe care le-a făcut sau urmează să le facă persoana consiliată.
  • este obictiv și imparțial. Consultantul nu îl va influența pe client să meargă într-o direcție sau în alta, el va fi acolo pentru ca el să descopere beneficiile sau lipsa acestora în fiecare din variantele care i se descoperă.
  • participă constant la sesiuni de supervizare.  Consultantul trebuie să fie mereu în pas cu tot ce este nou în piața muncii, cu noile instrumente și tehnici pe care le poate utiliza în procesul de consiliere, așa încât relația dintre el și client să fie una cât mai fructuoasă.
  • este afiliat Asociației Consilierilor Români. Pe ideea că unde-s mulți puterea crește, consilierii au posibilitatea să facă parte dintr-o organizație non-guvernamentală (ACROM) care militează printe altele, și pentru recunoașterea și profesionalizarea activiăților de consiliere la nivel național.
  • își sprijină clienții. face apel la toate cunoștințele, intrumentele, tehnicile pentru ca persoana aflată în procesul de consiliere să găsească răspunsurile pe care le caută. Cu toate acestea, indiferent de cât de priceput și dorinic este el să îl susțină, rezultatul depinde doar de clientul său! Depinde doar de cât de motivat este el să reușească, de cât de mult își dorește ca situația sa actuală să se schimbe, de cât de implicat și dormic este să ia o decizie pentru sine.

Și știu că talentul meu la pictură nu mă recomandă neapărat, însă sper că am reușit să zugrăvesc măcar o secvență din complexul tablou care îl întruchipează pe consilier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *