La ce bun vorbitul în public?

Statisticile și nu acelea ale cercetătorilor britanici, spun că a doua cea mai mare frică a noastră este frica de a vorbi în public. De ce oare când ne vedem în fața unui grup, ideile o iau razna, mâinile ne transpiră, mintea ni se blochează, ajungem să ne bâlbâim și să aruncăm idei într-o ordine care nu are nimic de a face cu logica și coerența pe care le-am experimentat când repetam singuri în oglindă.

E lesne de înțeles faptul că repetiția este unul dintre secretele reușitei, dar și o serie de exerciții pe care fiecare dintre noi le putem experimenta atunci când ne pregătim pentru susținerea unei prelegeri.

Sursa

Probabil că atunci când vedeți un bun orator vă gândiți că e în natura lui să transmită atât de bine mesajul, să asezoneze discursul cu câte o glumă inteligentă, să vă privească pe toți în ochi, să gestioneze atât de bine situațiile tensionate care apar adesea, să îl parcheze pe spectatorul Gică-Contra și așa mai departe. Ei bine, probabil că o să vă stric această magie care gravitează în jurul oratorului înăscut și perfect. De ce? Pentru că un discurs impecabil este îndelung pregătit. Unii dintre cei care livrează o prezentare de 5 minute se pregătesc uneori și zeci de ore. De la suportul prezentării, la gluma de la minutul 4:27, până la modul în care se poziționează în fața publicului și cum reușește să se acomodeze cu sala.

Sunt o serie de aspecte de care trebuie ținut cont în momentul în care ai de realizat și livrat o prezentare. Iată câteva repere pe care le-am înțeles din experiența sesiunilor de training și interacțiuni cu diversele categorii de public cu care am intrat în contact.

  • Mergeți în sală mai devreme decât ora stabilită pentru începerea prezentării. De ce este important acest lucru? Pentru a avea suficient timp să vă acomodați cu sala, să vă instalați toate cele necesare prezentării și mai ales pentru a avea timp să vă repoziționați. Probabil că vă gândiți ce vreau să spun prin „repoziționare”, ei bine, se întâmplă să nu găsiți în sală ceea ce vă așteptați, poate că este un stâlp care opturează vederea unei părți a publicului și trebuie să reorganizați sala, sau poate nu funcționează videoproiectorul, sau, sau, sau trebuie să fiți mai devreme acolo pentru a găsi soluțiile în timp util. Publicul vostru trebuie să vă găsească impecabili.
  • Exersați de mai multe ori o prezentare. Țineți cont de faptul că în momentul în care vă veți regăsi în fața unui public este posibil să aveți emoții care să vă facă să omiteți o serie de informații. De aceea este recomandat să exersați de mai multe ori prezentarea pe care urmează să o susțineți, de la formula cu care începeți, la elementele organizatorice și formula de rămas bun.
  • Imaginați-vă ce întrebări ar putea veni din public. Un alt aspect deosebit de important este acela ce face referire la potențialele întrebări care vin din public. De ce? Pentru că publicul așteaptă ca la final să plece cu idei clare despre ceea ce s-a petrecut în sală, iar dacă răspunsurile voastre vor fi vagi, există riscul ca unii participanți să nu simtă că și-au atins așteptările.
  • Asigurați-vă că aveți o postură potrivită. Este foarte important să acordați atenția cuvenită posturii și modului în care vă poziționați în relație cu publicul. Aveți grijă să nu ajungeți să stați cu spatele la o parte din auditoriu și nu mă refer la un lucru voit, ci la situații favorizate de lipsa de spațiu sau care țin de organizarea sălii.
  • Tonul vocii. Sunt situații în care, din cauza emoțiilor, a lipsei de experiență, indivizii să ajungă să ridice tonul sau dimpotrivă să vorbească șoptit în timpul prezentărilor. Totodată nici varianta unei voci liniare, în care să nu resimți nicio inflexiune, emoție, stare nu este de dorit. E important să existe o alternanță între voci joase și înalte, adică să nu avem doar bași sau numai contratenori.
  • Recapitulați ideile principale. Înainte de încheierea sesiunii, încercați să treceți în revistă principalele idei pe care le-ați supus atenției pe parcursul prezentării pentru a le fixa mai bine.
  • Asigurați-vă audiența că veți răspunde dacă se vor ivi situații în care ei vă vor cere ajutorul. Dacă intenționați să creați o relație între voi și publicul vostru care să dureze dincolo de prezentarea susținută, e important să le spuneți oamenilor că veți fi acolo pentru ei gata să le răspundeți nelămuririlor pe subiectele dezbătute.  Ar fi indicat să nu precizați expres că veți răspunde în 5 ore, pentru că nu aveți nicio certitudine că o veți face și sunt șanse mari să vă dezamăgiți publicul, lucru pe care cu siguranță nu vi-l doriți. Puteți spune că veți răspunde cât mai curând posibil, dar chiar să o faceți.
  • Suportul prezentării. Că e vorba despre power point, prezi, etc e important să își merite titlul de suport, în sensul în care să vă ancoreze și să vă susțină în obținerea coerenței mesajului transmis. Așadar, recomand călduros prezentări care să conțină câteva cuvinte cheie pe care să construiți subiectul, imagini relevante și de impact care să vină în completarea ideilor prezentate. Spuneți NU textelor interminabile pentru că riscați ca publicul să fie atent la ceea ce este scris și să nu vă asculte chiar dacă voi spuneți niște lucruri interesante.
  • Exersați, exersați, exersați.

Pentru că nu îmi plac lucrurile rigide, lista nu va avea 10 pași de aur de urmat pentru o prezentare de succes. Nu există așa ceva. Depinde de starea vostră din acea zi, de cât de bine ați dormit, de cele 3 ceasuri rele, de cât de tare reușiți să îi atrageți în povestea voastră, de factorii perturbatori, de cât de siguri sunteți pe voi, de cât de bine stăpâniți subiectul ș.a.m.d.  În orice caz, atitudinea voastră, sinceritatea cu care interacționați cu participanții, crearea unei atmosfere de încredere, toate acestea îți asigură un mediu propice construirii unei prezentări la finalul căreia să te declari mulțumit. Experimentați, dați-vă voie să fiți creativi, alungați frica de penibil. S-ar putea să descoperiți că locul vostru e acolo, în fața oamenilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *