Nici bine nu s-a încheiat o „mini-vacanță”, că deja ne pregătim pentru alta. E o afirmație foarte des întâlnită. Dar sunt ele prea multe zile decretate libere la nivel național? La o privire mai atentă la nivel european, putem concluziona faptul că România se situează printre țările cu un număr redus de zile oferite liber din partea statului.
Tabelul de mai jos, prezintă datele din noiembrie 2017 disponibile la nivelul Europei.
Sursa: prelucrare după datele disponibile aici
În România, începând cu acest an, avem 15 zile declarate zile libere la nivel național – din 2018 s-a adăugat ziua de 24 ianuarie și Vinerea Mare – alături de cele 20 de zile oferite sub forma concediului de odihnă. Desigur, în cazul persoanelor cu un anume nivel de experiență va fi vorba de mai mult de 20 de zile de concediu.
Anumite rapoarte din 2014 fac referire la faptul că media europeană se situează în jurul a 25 de zile libere, România gravitând în jurul aceleiași cifre.
Corelând cele două tabele, putem trage concluzia că România nu „exagerează” în oferirea de zile libere cetățenilor săi, așa cum se speculează adesea.
De reținut este și faptul că nu toate sărbătorile legale pică în timpul săptămânii, dar și că unii lucrători pot fi chemați la serviciu în unele dintre aceste zile considerate libere. Din categoria angajaților care pot fi chemați la muncă într-o zi liberă fac parte cei care lucrează în medii în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită specificului activității întreprinse.
Codul muncii, reglementează aceste situații și stipulează pentru acești angajați ca în termen de 30 de zile să fie compensați cu timp liber sau cu un spor la salariu care să nu fie mai mic de 100% din salariul de baza corespunzător muncii pe care acesta o prestează.
P.S. Ceea ce mi s-a părut de-a dreptul hilar a fost faptul că în documentarea articolului, a fost destul de dificil să găsesc date la zi despre zilele libere la nivel european sau mondial.