Cardurile OH – un instrument

În încercarea de a oferi clienților o experiență cât mai semnificativă și de impact pentru procesul în sine, simțeam nevoia de a completa portofoliul de instrumente cu încă „ceva”. Acel instrument îmi doream să fie cât mai aproape de beneficiarul final, cumva să îi ofere o experiență kinestezică, dar cu toate astea să nu îl deconcentreze ba mai mult să aducă subconștinentul în planul palpabil și conștient. Și cum nimic în lumea asta nu e întâmplător, fără prea multe căutări direcționate, la momentul oportun, mi-au ieșit în cale Cardurile metaforice OH.

Susa foto: arhiva personală

Am început documentarea despre ele și înainte de a vă expune noțiunile și ideile în legătură cu acestea, vreau să vă spun că validarea – că da, am găsit ce căutam și sunt pe drumul potrivit – a venit în momentul în care am intrat în legătură cu reprezentantul OH Cards în România, un om luminos cu care aveam să aflu că mai am ceva în comun, și anume certificarea de consilier GCDF.

Dar să o luăm pas cu pas…. Pentru că experiența avută implică atât o recomandare profesională cât și o experiență extrem de personală, am decis să realizez două articole în care să expun câteva idei cu care am rămas în urma întânirii cardurilor.

Conform siteului dedicat, OH-Cards Romania, „Cardurile OH sunt serii de carduri metaforice de asociere folosite pentru a facilita exprimarea, a îmbunățăți comunicarea și explorarea – se folosesc ca instrumente în dezvoltare personală, socio-emoțională, consiliere și psihoterapie, training sau workshopuri.

Cardurile sunt anume create pentru a încăpea în căușul palmei și astfel a deveni una cu persoana care îl ține în mână, iar imaginile conținute de acestea sunt create de diferiți artiști în colaborare cu psihologi sau specialiști în dezvoltare personală.

Probabil că vă gândiți că este un instrument nou apărut pe piață, însă, cardurile OH, au văzut pentru prima dată lumina zilei în anul 1982, create fiind de către pictorul Ely Raman. Ele sunt defapt picturi sau carduri ce conțin cuvinte, având marimea unei cărți de joc.

Eram conștientă de beneficiile pe care acestea le pot aduce într-un proces de consiliere, însă multitudinea de variante în care le poți obține combinând pachete diferite, diversitatea lor, capacitatea de a scoate la lumină până și cele mai ascunse gânduri sau trăiri, recunosc că nu am fost capabilă să mi le imaginez până în momentul în care am participat la workshop dedicat inițierii în utilizarea acestora. Prin prisma atelierului, ne-am familiarizat cu ceea ce înseamnă ele, beneficii, potețiale exerciții, medii în care pot fi folosite și locuri unde nu e de dorit să le incluzi în proces tocmai datorită profunzimii în care ele pot ajunge – aici mă refer la lucrul cu persoane schizofrenice, cu depresii severe și gânduri suicidale.

„Procesul de ocolire a minții raționale permite accesul către adâncurile psihicului uman.  Ia doar cateva secunde pentru a aduce în mintea conștientă asocieri spontane ce relevă puterea reprezentărilor interioare, aducând în atenție prezența arhietipurilor umane. Cu OH se crează un spațiu sigur și jucăuș de explorare și dezvoltare a creativității, a abilității de exprimare a emoțiilor – aducându-ne în contact cu esența sinelui, un proces transformațional ce ne amplifică umanitatea.”

Descrierea de mai sus surprinde cu mare exactitate, esența lumii cardurilor OH.  Măiestria cu care Iulia Sara – coordonatorul OH România – ne-a ghidat, stările prin care am trecut în cele 8 ore petrecute împreună, mediul de încredere, deschiderea cu care am ajuns să povestim lucruri pe care probabil nu am avut curajul să ni le recunoaștem nici măcar nou înșine, agonia, extazul, eliberarea, pe toate le-am experimentat prin intermediul acestor carduri.

Repet, știam, credeam că se poate lucra eficient, dar credinețele mele reprezentau doar 10% din ceea ce poți realiza cu adevărat cu aceste carduri.

Dacă doriți mai multe detalii sunt convinsă că Iulia vă va răspunde cu bucurie la toate întrebările, datele ei le găsiți aici .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *