Ce pui în bagaj?

Ai visat mereu această vacanță, ți-ai imaginat ce o să porți în prima zi, în prima seară, în locația aceea cu panoramă care îți taie efectiv respirația, știai deja ce o să simți când o să ajungi acolo unde ți-ai dorit atât de mult, te-ai gândit cum să faci să prelungești momentul și cu toate că obiectivul aparatului nu poate reproduce multele sentimente pe care le trăiești, îți spui că e totuși o soluție la care o să apelezi. Și în toată acestă frenezie uiți de regula celor 32 de kg la bagajul de cală.  Ce faci?

pexels-photo-247929 Sursa

La fel e și în viață, conduși de mirajul lucrurilor care ne înconjoară, de entuziasmul de a fi în vogă, pierdem esența vieții. Nu mai e niciun secret pentru nimeni că suntem o societate de consum. Suntem încurajați să cumpărăm mult, să risipim, să nu punem preț pe lucrurile cu prețuri pe ele și să uităm de lucrurile neprețuite. Visezi la mașina aceea care este mult peste posibilitățile tale, dar o vrei cu tot dinadinsul pentru că „vezi, tu? Eu țin la imaginea mea!” A, da? Serios? Atunci de ce vrei să pari ceea ce nu ești? Aceea nu este imaginea ta, ci doar o mască. Dar pentru ea faci orice, sacrifici serile cu persoana ta dragă pentru că tu ai de facut ore suplimentare.  De mult îți plăcea să îți bei cafeaua acasă, dar acum e musai să treci să iei o cafea de la un brand cunoscut, să vadă lumea că măcar o cafea îți permiți. Organizarea ieșirilor în natură cu colegii de liceu ți se par de prost gust, centrul vechi ar fi un loc potrivit.

De ce trebuie să ne comportăm pentru lume sau pentru că așa vrea lumea??? Tu a cui viață o trăiești?

Gândește-te la bagajul despre care vorbeam la început, la tot ceea ce ai simțit când l-ai făcut, la visele și emoțiile pe care le-ai pus în el și scoate tot ceea ce e de prisos.  O să îmi spui că și lucrurile materiale își au rostul lor.  Da, nu contest acest lucru. Dar de ce cumperi 5 perechi de pantofi când tu ai nevoie de o pereche și cel de lângă tine merge desculț? De ce cumperi atât de multă mâncare pe care știi că vei ajunge să o arunci și mulți alții mor de foame? De ce consumi litri de combustibil care poluează, când poți face mișcare până la mijlocul de transport în comun?

Nu lucrurile materiale te fac fericit.  Zâmbetul doamnei căreia i-ai cedat locul în autobuz, SMS-ul cu „mulțumesc pentru ajutor”, telefonul pe care l-ai dat prietenului din copilărie, îmbrățișarea celor dragi ție sunt lucruri care nu pot fi înlocuite de nimic material din această lume materială. Fie că o cităm pe Coco Chanel sau principiul budist, un lucru este cert „less is more”. Ține minte aceste lucruri când îți faci bagajul…

Fiecare dintre noi are propriul sistem de valori, de instrumente cu care se echilibrează și îți găsește liniștea, că le numești credință, meditație, drumeții, motivație, nici măcar nu e important, ceea ce contează este să găsești acea formă care să facă liniște în minte și în suflet, tu spune-i cum vrei, dar caut-o.

Trăiește conștient, prezent, acum, uită de „gura lumii”, găsește pacea pentru mintea, sufletul și viața ta, nu renunța la bucuriile mici, nu uita de tine și de cel de lângă tine.  Fericirea pe care o să o resimți bucurându-te de bucuria celui de lângă tine este un sentiment care persistă mai ceva ca un parfum scump.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *