Te-ai gândit? Tu ce preferi? Să porți aceeași „costumație” identică cu cea a celor încă 1 milion de alți oameni de lângă tine sau pur și simplu vrei să te afișezi cu o ținută total unică special creată pentru a-ți scoate în evidență trăsăturile și atuurile? Cred că știm cu toții că suntem unici și ne place să fim percepuți ca atare. Așadar să îți povestesc cum anume văd eu povestea CV-ului personalizat pe care l-am intitulat generic „personalpass”.
E vorba aceea pe care o avem zestre de la bătrâni, „prima impresie contează”. Și nu, nu interviul este prima ta interacțiune cu potențialul angajator ci însăși CV-ul. Gândește-te, dacă nu este suficient de atrăgător pentru a capta atenția, nu vei ocupa un loc pe lista scurtă a potențialilor angajați.
Așadar, te încurajez să îl creezi în așa fel încât să fie cât mai personal și mai personalizat; în momentul în care este citit, recrutorul să își poată face o imagine despre persoana pe care o caută să îi devină coleg. Fii creativ, nu îți fie teamă sau rușine să îți expui realizările, să vorbești despre pasiuni și lucrurile în care investești timp să îți organizezi personalpass-ul așa cum tu consideri că te scoate cel mai bine în evidență. În contrapartidă, formatul Europass mi se pare limitativ, standard, la indigo ș.a.m.d și de aici mă întreb, unde îmi pun amprenta proprie???
Am auzit adesea întrebarea, „dar nu este prea lung?”. Personal consider că atunci când ai multe lucruri de expus și o faci într-o formă care să îl țină atent pe cel care îl parcurge, ai toate premisele ca CV-ul tău să nu fie citit doar pe diagonală și să fii chemat la o întâlnire. Aș îndrazni să fac o comparație, un CV lung din motive de experiență, studii, publicații, afilieri etc, pe care încerci să îl scurtezi este ca un om înalt care stă cocoșat ca să își ascundă înalțimea. De ce? Ești înalt. Arată lumii asta, nu este un handicap. La fel și cu CV-ul, ai activități relevante, arată-le, prezintă-le, încă nu am auzit de vreun recrutor cu glob de cristal. Mai mult este foarte posibil ca o activitate pe care tu să o poți întreprinde cu succes să fie foarte apreciată de recrutor chiar dacă nu a fost trecută în scurta prezentare a cerințelor jobului.
Sau la celălalt pol, „nu am experiență, ce fac?”. Dragul meu vizitator, nimeni nu s-a născut cu experiența la purtător, însă sunt convinsă că avem ce scrie în CV-ul tău. Am înțeles, nu ai experiență dobândită într-un loc de muncă, dar tu ai o experiență pe care ai înmagazinat-o în timpul activităților extrașcolare pe care le-ai întreprins, prin participările la acțiunile de voluntariat, în asociații dedicate tinerilor, ai dezvoltat prin participarea la diverse cercuri un set de abilități transferabile la care poți face apel pentru a gestiona anumite situații. Nu rămâne blocat în ideea că nu ai experiență și nimeni nu te va angaja. Încearcă să pregătești terenul din timp, implicându-te în cât mai multe activități care să te dezvolte și să te facă să iei o decizie informată și asumată în ceea ce privește viitorul tău.
Sparge tiparele, fii creativ, pune culoare și facilitează-i recutorului întâlnirea cu tine prin intermediul CV-ului, înainte ca el să te cunoască efectiv.
Piața e dinamică, fii tu acela care ocupă locul pe care ți-l dorești cu o primă întâlnire care să atragă toate privirile; pentru asta, fă-ți acum personalpass-ul. Surse de inspirație se găsesc pe internet, cum de altfel sunt disponibile și site-uri unde îți poți realiza gratis CV-ul, atenție însă că se potrivesc mai degrabă pentru resume-urile realizate în limba engleză întrucât nu toate câmpurile pot fi editate.
Soluții sunt, important este să nu obosim în atingerea scopului propus și atunci nimic nu ne stă în cale.