Atunci când „eu” dispare și faci loc pentru „noi”, lucrurile capătă altă dimensiune.
Și aici nu vorbim doar de viața personală. Aici vorbim despre locul de muncă, despre politica externă, despre grupuri de prieteni, despre familie, despre mediul care ne înconjoară.
De foarte multe ori, auzi în jur „eu am făcut așa”, „eu știu că e mai bine să”, „eu cunosc”, „eu am reușit”, „eu vreau”, „eu pot”, „eu”, „eu”, „eu”…. Și inevitabil te întrebi ce se ascunde în spatele acestui „EU”. Probabil că în primă instanță, se crează acea imagine de super erou care le știe, le poate și le face pe toate, însă pas cu pas, ajungi să înțelegi care sunt acele slăbiciuni care se ascund în spatele acestui „EU”.
Și cred că nu greșesc când spun că „eu”-ul proclamat de un manager, ascunde frica de a nu i se submina puterea, frica de a nu-și pierde poziția actuală, ideea de atotștiutor și autosuficient. Pe când un „noi”, ar însemna ideea de unitate, de echipă, practic ar presupune să se identifice cu oamenii pe care îi conduce. Și care manager cu adevărat manager nu se simte mândru să se identifice cu oamenii pe care îi conduce? Simplu. Cei care fac micromanagement. Într-un astfel de sistem, colaborarea nu este încurajată, și nu numai între management și echipă ci și în rândul membrilor echipei. Un astfel de grup se ghidează după principiul lui „eu”, inoculat până în măduva oaselor de către <<șef>>.
Când „eu” apare în familie, vine la pachet cu întrebarea „care familie?”. Familia e locul acela sacru unde încape doar „noi”, e unitate, e căldură și noi.
Dacă „eu” își face loc în grupul de prieteni, atunci gândește-te bine tu unde te situezi și dacă nu simți că mai faci parte din „noi”, mai bine reconfigurează traseul și caută un loc cu prieteni „noi”. Ai prins jocul de cuvinte, așa-i?
Atunci când „eu” face loc lui „noi”, acolo se nasc relații trainice, acolo există comuniune, înțelegere, apar idei care se materializează în acțiuni aducătoare de bucurie, eficiență traduse în mulțumire, profit, zâmbetele unor oameni în nevoie. Acolo sunt echipe sudate care muncesc cu spor fără gânduri meschine. Acolo sunt familii care știu ce înseamnă familie. Acolo sunt prietenii care durează o viață.