Joburile viitorului

Sunt câțiva ani deja de când se vehiculează că piața muncii va arăta cu totul și cu totul diferit față de tabloul actual. De ce? Un exemplu extrem de actual este robotizarea care a adus cu sine eliminarea anumitor meserii și nevoia de specialiști care să monitorizeze noile tehnologii. Așadar în acest context atât de volatil, cum ne putem adapta? Care sunt acele meserii care se vor căuta în viitor?

Sursa

Sunt numeroase voci care spun că în viitor nu vor mai exista meserii ci mai degrabă se va lucra în proiecte punctuale pe baza competențelor și abilităților individuale. Nu știm încă nimic sigur, cu toate acestea, semnalele schimbării sunt din ce în ce mai vizibile. Până acum ceva vreme nu se putea imagina conceptul de muncă de acasă via email, acum avem o lege care reglementează aceste aspecte sau mai mult, din ce în ce mai multe persoane îmbrățișează zona freelance-ingului sau antreprenoriatului.

Oamenii resimt nevoia de o așa-numită „libertate”, tradusă prin propria organizare a timpului de lucru, a activităților zilnice, prin nevoia de a-și implementa propriile idei. Acum e la modă să îți desfășori activitatea în spații de coworking unde întâlnești alți întreprinzători care lucrează în aceste spații. De ce sunt benefice astfel de spații? Pentru că nu vei fi nevoit să plătești o chirie lunară dacă tu vei simți nevoia ca o săptămână să lucrezi de acasă, de pe plajă sau dintr-un vârf de munte.  Din nou ideea de <<libertate>>. Mai mult, ai șansa să schimbi impresii cu ceilalți oameni, să îți validezi ideile sau de ce nu, să îți faci legături care să se transforme în proiecte profitabile.

Sustenabilitatea este iarăși un concept îndelung dezbătut. De la proiecte în care ne dorim să măsurăm sustenabilitatea, la tot felul de activități gândite într-o manieră care să asigure o dezvoltare durabilă. Se fac demersuri în această direcție, există o mulțime de militanți și inițiative și tocmai din aceste motive și-a găsit locul o nouă meserie în codul COR, expert în dezvoltare durabilă. Mai multe detalii, puteți găsi aici.

Din discuțiile cu tinerii pe care îi întâlnesc în activitatea de consiliere, am observat că adesea aduc în discuție ideea de „meserie care să conteze”, ceea ce mi se pare un lucru grozav. Ei explică faptul că vor un job care să îndeplinească o serie de cerințe, de la un venit care să le asigure un trai decent, la pasiuni care se transformă în munca de zi cu zi și ideea de „vreau să conteze, să fac ceva pentru comunitate, să las ceva în urma mea”. Au temeri, văd și recunosc acest vârtej al schimbărilor și conștientizează nevoia de suport, cu care generațiile anterioare nu s-au confruntat, din cauza „vremurilor”.

Este acea teamă de a alege pentru a nu ajunge să se confrunte cu situația în care la finalizarea studiilor, meseria pentru care s-au pregătit să nu mai fie de actualitate, sau într-un scenariu și mai sumbru să nu mai existe nevoia de acel gen de specialiști. Trebuie să știți cu toții că reorientarea în carieră nu e un lucru rău și că variante și soluții de a face față cu brio procesului de readaptare există și sunt foarte accesibile în zilele noastre.

Un lucru e cert, o explorare temeinică, alături de o testare standardizată care să completeze explorarea, reprezintă pași importanți în pregătirea fiecăruia indiferent de schimbările pe care piața muncii le va suferi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *